Χαλινός γλώσσας

βραχυς χαλινος γλωσσας
Βραχύς χαλινός γλώσσας

Ο χαλινός βρίσκεται κάτω από τη γλώσσα και υπάρχει φυσιολογικά σε όλους τους ανθρώπους. Σε ορισμένα παιδιά όμως είναι πιο κοντός και παχύς απ’ ότι πρέπει με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη φυσιολογική κίνηση της γλώσσας (αγκυλογλωσσία), γεγονός που προκαλεί προβλήματα κατά το θηλασμό και τη σίτιση με το μπιμπερό καθώς και διαταραχές στην άρθρωση του λόγου.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι το παιδί μου έχει βραχύ χαλινό;

Ένα νεογέννητο με βραχύ χαλινό μπορεί να δυσκολεύεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή όταν λαμβάνει γάλα με το μπιμπερό. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να μην μπορεί να κερδίσει το αναμενόμενο βάρος. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η δυσκολία που αντιμετωπίζει το νεογνό κατά τη σίτισή του μπορεί να καταστίσει το θηλασμό επώδυνο για την μητέρα, αναγκάζοντας την να τον εγκαταλείψει.

Σε νήπια και μεγαλύτερα παιδιά ο βραχύς χαλινός προκαλεί προβλήματα στην ομιλία αφού η γλώσσα δεν μπορεί να κάνει όλες τις κινήσεις που είναι απαραίτητες για τη σωστή άρθρωση του λόγου και ιδιαίτερα των συμφώνων.

Ενδεικτικά στοιχεία ότι ένα παιδί έχει βραχύ χαλινό είναι ότι η γλώσσα:

  • Δεν μπορεί να ακουμπήσει τον ουρανίσκο προς τα πάνω
  • Δεν μπορεί να ακουμπήσει τα πάνω ούλα
  • Δεν κινείται με ευχέρεια δεξιά-αριστερά
  • Στο μπροστινό της μέρος κάνει μια εντομή που θυμίζει το γράμμα γ.

Αν δώσετε στο παιδί σας να γλείψει ένα παγωτό ή ένα γλειφιτζούρι και παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεται, τότε είναι πιθανό να έχει βραχύ χαλινό.

Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις η εξέταση του παιδιού από τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο θα δώσει την απάντηση στο πρόβλημα.

Επέμβαση

Πρόκειται για μια απλή επέμβαση. Στο ιατρείο μας εκτελείται διατομή του βραχέως χαλινού με ΥΠΕΡΗΧΟ και με τοπική αναισθησία. Η μέθοδος είναι ασφαλής τόσο για τα νεογνά ,όσο για μεγαλύτερα παιδιά.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Μετά τη διατομή του χαλινού, το παιδί επιστρέφει άμεσα στο σπίτι και στις δραστηριότητές του. Συστήνεται για λίγες ημέρες η αποφυγή ζεστών υγρών και ζεστών γευμάτων καθώς επίσης και αλμυρής ή ξινής τροφής που θα μπορούσε να ερεθίσει την περιοχή.

Παιδο-ΩΡΛ