Ωτορινολαρυγγολόγος Μάλαμας Βασ. Χρίστος​

Ιγμορίτιδα ( Παραρρινοκολπίτιδα )

ιγμοριτιδα

Ιγμορίτιδα ( Παραρρινοκολπίτιδα )

Οι παραρρίνιοι κόλποι ( ιγμόρεια – ηθμοειδείς κυψέλες, μετωπιαίοι κόλποι, σφηνοειδής κόλπος ) βρίσκονται γύρω από την μύτη και εντός του κρανίου. Οι παραρρίνιοι κόλποι φιλτράρουν τον εισπνεόμενο αέρα, ενισχύουν και διαμορφώνουν την χροιά της φωνής διότι λειτουργούν ως αντηχεία ( φυσικά μεγάφωνα ). Παράγουν βλέννα η οποία υγραίνει το εσωτερικό της μύτης και εκβάλλει με στόμια εντός της ρινικής κοιλότητας. Καταστάσεις που προκαλούν απόφραξη των στομίων και αναστολή του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου του εκάστοτε κόλπου, προκαλεί μείωση του αερισμού και λίμναση της βλέννης εντός του κόλπου, έτσι ώστε να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων.

Ανάλογα με την εντόπιση της φλεγμονής διακρίνουμε την παραρρινοκολπίτιδα σε :
 • ιγμορίτιδα
 • ηθμοειδίτιδα
 • μετωπιαία κολπίτιδα
 • σφηνοειδίτιδα
Οι πιο συχνές αιτίες που προκαλούν απόφραξη των στομίων είναι :
 1. Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος
 2. Οι υπερτροφικές κόγχες
 3. Οι ιώσεις κυρίως στα παιδιά
 4. Η αλλεργική ρινίτιδα
 5. Οι ρινικοί πολύποδες
 6. Οι όγκοι ( καλοήθεις ή και κακοήθεις )
 7. Ξένα σώματα
 8. Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων ( κρεατάκια )

Ιγμορίτιδα ( Παραρρινοκολπίτιδα ) 1

Οξεία παραρρινοκολπίτιδα ( ιγμορίτιδα )

είναι φλεγμονή που διαρκεί το πολύ 6-8 εβδομάδες ή μέρες.

Επεισόδια που προκαλεί :

 1. Έντονο πόνο με σφύζοντα χαρακτήρα, εμφανίζεται συγχρόνως ή ακολουθεί την οξεία ρινίτιδα ( κρυολώγημα – συνάχι ) και χειροτερεύει με το σκύψιμο, τον βήχα, την σωματική προσπάθεια. Η εντόπιση του πόνου είναι στο σημείο όπου βρίσκεται ο φλεγμαίνων κόλπος.
 2. Ρινική απόφραξη ( μπούκωμα ).
 3. Παχύρευστες πυώδεις εκκρίσεις ( βλέννα )
 4. Μείωση της όσφρησης
 5. Κακοσμία του στόματος
 6. Αίσθημα κόπωσης ( καταβολή )
 7. Πονοκέφαλος
 8. Βήχας

Η θεραπεία της οξείας παραρρινοκολπίτιδας ( ιγμορίτιδας κ.λ.π. ) πρέπει να είναι αντιβιοτική αγωγή και αποσυμφορητικά σπρέυ διάρκειας τουλάχιστον 15 ημερών.

Η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα

διαρκεί πέραν των 3 μηνών, συνήθως προέρχεται από ατελώς θεραπευθείσα οξεία παραρρινοκολπίτιδα και συνήθως συνοδεύεται και από τον σχηματισμό πολυπόδων εντός της ρινικής κοιλότητας ή και των παραρρίνιων κόλπων. Η διάγνωση γίνεται με ενδοσκόπηση της μύτης με την χρήση υψηλής τεχνολογίας ( οπτικές ίνες- κάμερες ) και με την χρήση σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων όπως η αξονική τομογραφία ή η μαγνητική τομογραφία. Η θεραπεία της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας είναι συνδυασμός συντηρητικής αγωγής ( αντιβιοτικά + αποσυμφορητικά σπρέυ ) και χειρουργικής επέμβασης η οποία πραγματοποιείται μέσα από την μύτη με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και γίνεται με την ενδοσκοπική ενδορρινική μέθοδο ( ειδικές κάμερες ) και Laser.

Η αφαίρεση των πολυπόδων εντός της μύτης

μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία με την χρήση προηγμένης τεχνολογίας των χειρουργικών υπερήχων ( U/S ). Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη και ο ασθενής εξέρχεται αυθημερών με οδηγίες και αγωγή στο σπίτι του.

Τελευταία Άρθρα