Χειρουργικές Επεμβάσεις

Καυτηριασμός ρινικών κογχών

Οι ρινικές κόγχες είναι φυσιολογικοί σχηματισμοί μέσα στη μύτη. Υπάρχουν τρεις ρινικές κόγχες σε κάθε ρινική θαλάμη. Ρόλος τους είναι ο κλιματισμός της μύτης, αφού καθαρίζουν, θερμαίνουν και υγροποιούν τον εισπνεόμενο αέρα.

Σε κάποιες περιπτώσεις το μέγεθος των ρινικών κογχών αυξάνεται σημαντικά οπότε προκαλούν δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή. Η κατάσταση ονομάζεται υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών και η διάγνωση γίνεται με την ενδοσκόπηση της μύτης με χρήση κάμερας.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερτροφία των ρινικών κογχών;

O καυτηριασμός των ρινικών κογχών με χρήση Ραδιοσυχνοτήτων ή Laser έχει αρκετά καλά αποτελέσματα. Οι κάτω ρινικές κόγχες συρρικνώνονται αρκετά με αυτές τις μεθόδους, ώστε αυξάνεται η βατότητα του αέρα μέσα στις ρινικές κοιλότητες.

Πιο αποτελεσματική και με μονιμότερα αποτελέσματα μέθοδος, είναι η κογχοπλαστική , με αφαίρεση τμήματος του εσωτερικού οστού των ρινικών κογχών με ειδικά εργαλεία.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση του καυτηριασμού των ρινικών κογχών μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία. Στην κογχοπλαστική χρησιμοποιείται γενική αναισθησία. Και στις δύο περιπτώσεις , μετά το χειρουργείο ίσως χρειαστεί να τεθεί μέσα στη μύτη ελαφρός πωματισμός με ταμπόν.

Μετεγχειρητική περίοδος

Ο ασθενής συνήθως εξέρχεται από την Κλινική λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Για τις επόμενες 3-4 εβδομάδες θα πρέπει να περιποιείται τη μύτη με ειδικές πλύσεις και αλοιφές, ενώ ενδέχεται να λάβει για λίγες μέρες κάποιο αντιβιοτικό. Η τακτική παρακολούθηση από τον Χειρουργό ΩΡΛ μετά την επέμβαση θα βοηθήσει στην ομαλότερη επούλωση των κογχών και στο καλύτερα δυνατό αποτέλεσμα.