Νήματα

νηματα
Νήματα, Τι είναι & Πως Λειτουργούν

Τα απορροφήσιμα νήματα αποτελούν μία σύγχρονη τεχνική με την οποία αντιμετωπίζεται η χαλάρωση που παρατηρείται σε πρόσωπο και λαιμό. Είναι φτιαγμένα από το υλικό πολυδιοξανόνη (PDO)  το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια επί σειρά ετών σε πολλούς τομείς της ιατρικής όπως η πλαστική χειρουργική, η γυναικολογία η γαστρεντερολογία κτλ.  Η θεραπεία με νήματα είναι γνωστή ως μη χειρουργικό Face lift αφού πετυχαίνει την ανόρθωση του δέρματος και την αναζωογόνηση της επιδερμίδας στο χώρο του ιατρείου χωρίς τομές και ουλές σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Τι είναι και πώς λειτουργούν τα νήματα; Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Κάθε νήμα αποτελείται από το υλικό της πολυδιοξανόνης (PDO) το οποίο είναι προσαρμοσμένο πάνω σε μία βελόνα-οδηγό που θα βοηθήσει στην εισαγωγή του στο δέρμα. Από τη στιγμή που θα εισαχθούν στο δέρμα τα νήματα δρουν με τρεις βασικούς τρόπους:

 • Ανορθώνουν άμεσα την επιδερμίδα τραβώντας την προς τα πάνω.
 • Προάγουν την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας αφού διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.
 • Σφίγγουντο δέρμα μέσω της σύσπασης που προκαλούν στον λιπώδη ιστό.

Μετά την εισαγωγή τους στο κατάλληλο σημείο τα νήματα υδρολύονται και απορροφώνται σταδιακά και σε 6 περίπου μήνες έχουν εξαφανιστεί. Η δράση τους λοιπόν ενώ γίνεται εμφανής από την πρώτη στιγμή συνεχίζει για αρκετό διάστημα και το μέγιστο αυτής θα πρέπει να το περιμένουμε στους 1 με 2 μήνες. Τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται διαρκούν συνήθως 1 με 1,5 χρόνο.

Μία ιδιαίτερη κατηγορία νημάτων είναι τα COGS. Πρόκειται και πάλι για απορροφήσιμα νήματα τα οποία όμως είναι πιο χοντρά και φέρουν στην επιφάνειά τους μικρές ακίδες. Η διαμόρφωσή τους αυτή τους επιτρέπει να τραβούν και να ανορθώνουν το δέρμα επιτυγχάνοντας έτσι ένα πιο δραστικό Face lift ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλης χαλάρωσης.

Σε ποιες περιοχές του προσώπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα νήματα;

Η θεραπεία με νήματα παρέχει πολλές δυνατότητες και μπορεί να βρει εφαρμογή σε όλες τις περιοχές του προσώπου και όχι μόνο. Μεταξύ αυτών είναι:

 • Το περίγραμμα/οβάλ του προσώπου
 • Τα μάγουλα
 • Το πηγούνι
 • Τα ζυγωματικά
 • Η περιοχή γύρω από τα μάτια (πόδι χήνας)
 • Τα άνω βλέφαρα και τα φρύδια (ανόρθωση)
 • Οι ρυτίδες γύρω από τα χείλη (ρυτίδες του καπνιστή)
 • Οι ρυτίδες στις γωνίες του στόματος (Marionette lines)
 • Οι ρινοπαρειακές αύλακες
 • Ο λαιμός
  Και ακόμη:
 • Η κοιλιά
 • Οι μηροί
 • Οι γλουτοί

Ποια είναι η διαδικασία;

Τα νήματα εισάγονται κάτω από το δέρμα μέσω της λεπτής βελόνας-οδηγού η οποία στη συνέχεια αποσύρεται. Προηγείται τοπική αναισθησία της περιοχής με ειδική κρέμα. Στην περίπτωση που πρέπει να τοποθετήσουμε νήματα τύπου COGS είναι απαραίτητη η αναισθητοποίηση του σημείου εισόδου τους με ενέσιμη ξυλοκαΐνη. Η όλη διαδικασία γίνεται στο χώρο του ιατρείου και διαρκεί 15 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα με το είδος του προβλήματος που θέλουμε να διορθώσουμε και τον αριθμό των νημάτων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Ο πόνος είναι ελάχιστος και το άτομο μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του.

Τί πρέπει να γνωρίζω για τη θεραπεία;

Συστήνεται η αποφυγή αλκοόλ και έντονης σωματικής άσκησης για δύο 24ωρα μετά τη θεραπεία. Επίσης για λίγες ημέρες καλό είναι να κοιμάστε κατά το δυνατόν ανάσκελα και να αποφεύγετε την πίεση στο πρόσωπο ή πολύ έντονες εκφράσεις (π.χ. μεγάλο άνοιγμα του στόματος στον οδοντίατρο) προκειμένου να αποφευχθεί η μετακίνηση ή το σπάσιμο κάποιου νήματος. Κάποιες μικρές μελανιές και κάποιο οίδημα στην περιοχή που τοποθετήθηκαν τα νήματα είναι αναμενόμενα και υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες. Στην περίπτωση που στη θεραπεία σας χρησιμοποιήθηκαν νήματα τύπου COGS το οίδημα και οι μελανιές μπορεί να παραμείνουν ακόμη και για μία εβδομάδα καθώς η όλη διαδικασία είναι πιο επεμβατική.

 Τα νήματα είναι μία εξαιρετική αισθητική παρέμβαση η οποία μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα χαρίζοντάς μας ένα πρόσωπο ξεκούραστο, νεανικό και λείο. Ταυτόχρονα, τονώνει αισθητά την αυτοπεποίθησή μας και βελτιώνει την ψυχική μας υγεία. Θα πρέπει όμως να γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένο γιατρό με εμπειρία στην πλαστική χειρουργική προσώπου και πιστοποιημένη εκπαίδευση στην εφαρμογή βιοαπορροφήσιμων νημάτων. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και η αποφυγή παρενεργειών και επιπλοκών.