Ωτοπλαστική

Ωτοπλαστική 1
Ωτοπλαστική (αφεστώτα ώτα ) ή αλλιώς πεταχτά αυτιά
Ωτοπλαστική (αφεστώτα ώτα ) ή αλλιώς πεταχτά αυτιά, είναι η πιο συχνή συγγενής ανωμαλία που μπορεί να εμφανιστεί στο αυτί. Είναι μία δυσμορφία του πτερυγίου του αυτιού το οποίο προεξέχει από το κεφάλι περισσότερο από το φυσιολογικό. Η δυσμορφία αυτή δεν επηρεάζει την ακοή του ατόμου ,επηρεάζει όμως σημαντικά την ψυχική του υγεία.

Η ωτοπλαστική, είναι μια εύκολη και ανώδυνη επέμβαση, η οποία διορθώνει μόνιμα και αποτελεσματικά το πρόβλημα και μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία. Γίνεται για να βελτιώσουμε το σχήμα, το μέγεθος ή την εμφάνιση των αυτιών μας. Μπορεί να γίνει σε όλες τις ηλικίες, αλλά συνιστάται ιδιαίτερα να γίνεται κατά την πρώτη σχολική ηλικία, για να αποφύγουμε την έκθεση του παιδιού μας στα δυσάρεστα πειράγματα, που αναπόφευκτα υφίσταται στο σχολικό περιβάλλον.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για ωτοπλαστική;

Ο ωτικός χόνδρος, θεωρείται ότι φτάνει σε πλήρη ωρίμανση στην ηλικία των πέντε έως έξι ετών. Αυτό συμπίπτει με την λήξη της νηπιακής και την έναρξη της πρώτης σχολικής περιόδου. Η εκτέλεση της επέμβασης στην ηλικία αυτή βοηθά να αποφύγουμε τον ψυχικό τραυματισμό ενός παιδιού, από τα δυσάρεστα πειράγματα, που αναπόφευκτα θα υποστεί στο σχολικό περιβάλλον λόγω της εμφάνισης των αυτιών του. Ανώτερο ηλικιακό όριο δεν υφίσταται. Ωστόσο,πολλά παιδιά έχουν πεταχτά αυτιά χωρίς να ενοχλούνται από αυτό και τότε δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ωτοπλαστική. Σε κάθε περίπτωση, η χειρουργική αποκατάσταση είναι εφικτή σε κάθε ηλικία.

Πως γίνεται η επέμβαση της ωτοπλαστικής;

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία στα μικρά παιδιά επειδή είναι δύσκολο να παραμείνουν ήρεμα κατά τη διάρκεια της επέμβασης,ενώ σε εφήβους και ενήλικες, η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τοπική αναισθησία. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές, ανάλογα με το πρόβλημα, που όλες περιλαμβάνουν γλυπτική του χόνδρου και τοποθέτηση ραμμάτων. Η τομή γίνεται στην οπίσθια επιφάνεια του αυτιού και ως εκ τούτου η ουλή δεν είναι εμφανής. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία με μιάμιση ώρα και για τα δύο αυτιά. Δεν απαιτείται διανυκτέρευση .Μπορούμε να επιστρέψουμε στο σπίτι μερικές ώρες μετά το χειρουργείο.

Πόση ώρα διαρκεί το χειρουργείο; Απαιτείται νοσηλεία;

Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία με μιάμιση ώρα και για τα δύο αυτιά. Δεν απαιτείται διανυκτέρευση να επιστρέψουμε στο σπίτι μερικές ώρες μετά το χειρουργείο.

Πως θα είμαι μετά το χειρουργείο;

Στο τέλος του χειρουργείου εφαρμόζεται ένας ελαστικός επίδεσμος γύρω από τα αυτιά μας. Αποστολή του είναι να ασκεί μια μέτρια πίεση στην χειρουργημένη περιοχή, ώστε να μην επιτραπεί η δημιουργία αιματώματος κάτω από το δέρμα. Ο επίδεσμος, διατηρείται από τρεις έως επτά ημέρες ανάλογα με την περίπτωση. Αφαιρείται πανεύκολα και χωρίς πόνο ,όπως και τα ράμματα. Μετά την αφαίρεση, συνιστάται να φοράμε μια αθλητική κορδέλα γύρω από τα αυτιά κατά τον ύπνο, για δύο ακόμη εβδομάδες.

Υπάρχει πόνος μετά το χειρουργείο;

Ο πόνος συνήθως είναι πολύ ήπιος και ανεκτός και εύκολα ελέγχεται με κοινά παυσίπονα, που λαμβάνουμε τις πρώτες δύο έως τρεις ημέρες. Αν εμφανιστεί εντονότερος πόνος τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας για να χαλαρώσει την πίεση στον επίδεσμο.

Πόσος χρόνος απουσίας απαιτείται από τις δραστηριότητες μας;

Ο χρόνος απουσίας εξαρτάται από το είδος των δραστηριοτήτων. Επιστροφή σε εργασία γραφείου μπορεί να γίνει σχεδόν άμεσα. Η επιστροφή σε βαρύτερες εργασίες όπως και η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, γίνεται συνήθως μετά από 10 περίπου ημέρες.