Ωτορινολαρυγγολόγος Μάλαμας Βασ. Χρίστος

Παιδο-ΩΡΛ

Τα παιδιά αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα του γενικού πληθυσμού και η σχέση με τον ιατρό είναι ιδιαίτερη υπό την έννοια ότι ο γιατρός πρέπει να προσεγγίσει τον μικρό ασθενή με πολύ υπομονή φιλική συμπεριφορά έτσι ώστε το παιδί να μη φοβηθεί και να δει την όλη διαδικασία σαν παιχνίδι και όλα αυτά να γίνουν μέσα σε ένα ζεστό και ευχάριστο περιβάλλον.

Η εξέταση επίσης πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και με τρόπο ασφαλή, διότι πολλές φορές από φόβο το παιδί να μην είναι συνεργάσιμο και εδώ χρειάζεται η εμπειρία του ιατρού, έτσι ώστε να κάνει την εξέταση με ασφάλεια χωρίς να τραυματίσει ή να πονέσει το παιδί.

Η εξέταση του παιδιού γίνεται με τέτοιο τρόπο και εξεταστικά μέσα (μηχανήματα σύγχρονα) έτσι ώστε το παιδί να το δει ως κάτι ενδιαφέρον και υπό την μορφή παιχνιδιού, και αυτό γίνεται διότι η εξέταση πραγματοποιείται με κάμερες (video – ενδοσκόπηση )και έτσι ο μικρός ασθενής βλέπει στην οθόνη τον εαυτό του και με αυτό τον τρόπο δεν έχει την αίσθηση της ιατρικής εξέτασης.

Επίσης η εξέταση της ακοής γίνεται και αυτή υπό τη μορφή παιχνιδιού (παιχνιδοακοομετρία) και στα βρέφη με σύγχρονη εξέταση ωτοακουστικών εκπομπών.

 

Συχνά Ω.Ρ.Λ προβλήματα στα παιδιά :