Ροχαλητό Και Υπνική Άπνοια Στα Παιδιά

ypniki-apnoia-sta-paidia
Ροχαλητό & Υπνικη Άπνοια στα παιδιά

Τι είναι το Ροχαλητό;

Ροχαλητό ονομάζεται ο θόρυβος, που προκαλείται κατά την διάρκεια του ύπνου από την δόνηση της μαλθακής υπερώας, της σταφυλής και των πλαγίων τοιχωμάτων του φάρυγγα από τον αναπνεόμενο αέρα, όταν η αεροφόρος οδός είναι μερικώς αποφραγμένη.

Ροχαλητό στα παιδιά

Ένα παιδί μπορεί να ροχαλίζει επειδή είναι κρυωμένο και έχει βουλωμένη μύτη. Το χρόνιο ροχαλητό όμως οφείλεται σχεδόν πάντοτε στα διογκωμένα κρεατάκια ή στις διογκωμένες αμυγδαλές ή και στα δύο. Άλλη αίτια είναι η αλλεργική ρινίτιδα και ακόμα η παχυσαρκία. Το ροχαλητό στα παιδιά δεν εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία τους. Είναι συνήθως παροδικό και υποχωρεί με την ανάπτυξη του παιδιού και την υποχώρηση της υπερτροφίας των αδενοειδών ( κρεατάκια ). Όταν το ροχαλητό συνυπάρχει με επεισόδια υπνικής άπνοιας το πρόβλημα είναι σοβαρό.
ροχαλητο στα παιδια
Ροχαλητό στα παιδιά

Υπνική Άπνοια στα παιδιά

Άπνοια καλείται η περίοδος κατά την οποία η ροή του αέρος δια μέσου της αεροφόρου οδού της ρινικής κοιλότητας και του φάρυγγα παύει τουλάχιστον για λίγα δευτερόλεπτα. Δηλαδή κατά τη διάρκεια του ύπνου, η ροή του αέρα που περνάει μέσα από τμήμα που έχει απόφραξη μπορεί να σταματήσει. Αυτή η παύση αναπνοής ονομάζεται επεισόδιο άπνοιας. Στα παιδιά κυρίως οφείλεται σε απόφραξη του ανωτέρου τμήματος του
αεραγωγού ( διογκωμένες αμυγδαλές ή υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων – κρεατάκια ).

Τι προκαλεί η υπνική άπνοια στα παιδιά;

Χαμηλά επίπεδα οξυγόνου , υψηλά επίπεδα οξέος στο αίμα, αυξημένα επίπεδα διοξείδιο του άνθρακα. 

Κατά τη διάρκεια του ύπνου: έντονο ροχαλητό, παύση αναπνοής, εφιάλτες, έντονη εφίδρωση, νυχτερινή ενούρηση, αναπνοή από το στόμα , κακό ποιοτικό ύπνο. 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας: διαταραχές βάρους, υπερκινητικότητα, νευρικότητα, κόπωση, κακή διάθεση, επιθετικότητα, καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας, μαθησιακές δυσκολίες, επιβράδυνση στην ανάπτυξη του παιδιού, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, μεταβολή του χαρακτήρα, μείωση της μνήμης και της διανοητικής οξύτητας. 

Ροχαλητό Και Υπνική Άπνοια Στα Παιδιά 1

Τι κάνετε;

Θα πάτε στον Ωτορρινολαρυγγολόγο και αυτός αφού εξετάσει το παιδί θα σας συστήσει και την κατάλληλη θεραπεία. Αν το παιδί έχει υπερτροφία των αμυγδαλών ή υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων τότε συνίσταται χειρουργική επέμβαση.Όλα τα υπόλοιπα , όπως αλλεργική ρινίτιδα,  αντιμετωπίζονται με αγωγή και τακτική παρακολούθηση.

Παίδο-ΩΡΛ