Σκολίωση ρινικού διαφράγματος ή Στραβό Διάφραγμα

skoliosi-rinikou-diafragmatos

Το ρινικό διάφραγμα είναι το ανατομικό χώρισμα στο κέντρο της μύτης, είναι ο εσωτερικός σκελετός της μύτης που διαχωρίζει το αριστερό από το δεξί τμήμα της ρινικής κοιλότητας. Αποτελείται κυρίως από χόνδρο και δουλειά του είναι να στηρίζει τη μύτη. Ένα φυσιολογικό διάφραγμα πρέπει να είναι ίσιο-ευθύ και να κατευθύνεται κάθετα στο πρόσωπο.

Στην πραγματικότητα, είναι σπάνιο να δει κανείς απόλυτα ίσιο διάφραγμα. Στο 95% των ενηλίκων η μύτη χωρίζεται σε 2 άνισα μέρη, με τη μία κοιλότητα να έχει περισσότερο χώρο και την άλλη να έχει λιγότερο. Η διαφορά αυτή είναι συνήθως μικρή, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ μεγάλη! H μύτη παρουσιάζει δύο ασύμμετρες και άνισες ρινικές θαλάμες-κοιλότητες. Αυτό ονομάζεται Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος.
Τις περισσότερες φορές, η σκολίωση του  διαφράγματος οφείλεται σε κάποιο «κατασκευαστικό» πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης στην εφηβεία, ο χόνδρος μεγαλώνει πιο γρήγορα από τα οστά του προσώπου, δεν χωράει και «τσακίζει», αφού είναι πιο μαλακός από τα οστά.

Επιπλέον, ο τραυματισμός της μύτης, ακόμα και στον τοκετό ή τα μεγάλα κρεατάκια και τα ορθοδοντικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στραβό διάφραγμα όσο κανείς μεγαλώνει και το σώμα αναπτύσσεται.

 Που οφείλεται η σκολίωση ρινικού διαφράγματος;

  • Σε συγγενή γονιδιακά αίτια που κληρονομούνται.
  • Κάκωση ή τραυματισμός (τροχαίο,ξυλοδαρμός κ.λ.π.)
  • Μη επιθυμητό αποτέλεσμα που έχει προκύψει ύστερα από αποτυχημένες επεμβάσεις.

 Συμπτώματα σκολίωσης ρινικού διαφράγματος

  • Δυσκολία της αναπνοής από τη μύτη κατά τη διάρκεια της ημέρας (ιδίως σε αυξημένη φυσική δραστηριότητα) αλλά και το βράδυ στον ύπνο, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρησιμοποιεί αυτόματα την αναπνοή του από το στόμα. Αυτό το γεγονός πολλοί ασθενείς δεν το αντιλαμβάνονται ως δυσκολία στην αναπνοή αλλά παραπονιούνται για ξηροστομία (ιδίως κατά τις πρωινές ώρες) και συχνές φαρυγγίτιδες καθώς και για οπισθορρινικές εκκρίσεις.
  • Προκαλείται συχνά λαρυγγίτιδα, ρινοκολπίτιδα και τραχειοβρογχίτιδα.
  • Ο βλεννογόνος της μύτης παρουσιάζει ξηρότητα, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπής σε επιστάξεις – ρινορραγίες.
  • Πολύ μεγάλου βαθμού σκολίωση του ρινικού διαφράγματος που αποφράσσει σχεδόν πλήρως τη μία ρινική θαλάμη μπορεί να προκαλεί σύστοιχα συχνές προσωπαλγίες ( πόνο στο πρόσωπο)καθώς και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις (παραρρινοκολπίτιδες)
  • Άσχημος ύπνος, ροχαλητό. Επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τον ύπνο (υπνική άπνοια) με επιπτώσεις στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Αίσθημα κόπωσης το πρωί, παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρωθεί επαρκείς ώρες βραδινού ύπνου.
  • Ρινική συμφόρηση,η οποία εμποδίζει σε καθημερινή βάση την αναπνοή.
  • Πυροδότηση κεφαλαλγιών και μερική ανοσμία αφού ο αέρας δεν φτάνει εύκολα στον οσφρητικό βλεννογόνο της ρινικής κοιλότητας.

Πότε πρέπει κάποιος να επισκεφθεί τον Ωτορινολαρυγγολόγο;

Όταν παρατηρεί κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα συχνά.

 Διάγνωση

Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την ενδοσκόπηση της ρινός που γίνεται ανώδυνα και σε ελάχιστα λεπτά στο ιατρείο του Ωτορινολαρυγγολόγου, προσφέρει μία σαφή εικόνα για το εσωτερικό της μύτης έως και το οπίσθιο τμήμα αυτής (ρινοφάρυγγα) και επομένως δίνει άμεσα σαφή εικόνα για την παρουσία ή όχι ανατομικών  προβλημάτων της μύτης που μπορεί να χρήζουν αντιμετώπισης. Στις περιπτώσεις που θεωρείται απαραίτητο, ζητείται επιπλέον έλεγχος με απεικόνιση (αξονική ή μαγνητική τομογραφία).

Θεραπεία- Αντιμετώπιση

Η συντηρητική αγωγή με αποσυμφορητικά ή/και αντιισταμινικά και κορτικοστεροειδή μπορεί να προσφέρει ανακούφιση των συμπτωμάτων, αυτή όμως είναι –δυστυχώς- παροδική, καθώς επιδρά μόνο στο ρινικό βλεννογόνο και όχι στη διόρθωση της σκολίωσης του διαφράγματος.

Η θεραπεία είναι αποκλειστικά μόνο χειρουργική. Στον ίδιο χειρουργικό χρόνο διορθώνονται – εφόσον συνυπάρχουν- και οι λοιπές αιτίες που μπορεί να παρεμποδίζουν την  αναπνοή από τη μύτη: υπερτροφία των ρινικών κογχών, παρουσία ρινικών πολυπόδων ή άλλων μορφωμάτων που μπορεί να καταλαμβάνουν  τις ρινικέςθαλάμες.
Κατά τον ευθειασμό της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, το ρινικό διάφραγμα ευθειάζεται τόσο στη χόνδρινη όσο και στην οστέινη μοίρα του ώστε να επανατοποθετηθεί, προσφέροντας στον ασθενή δύο εξίσου λειτουργικά ρουθούνια.  Όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος προεγχειρητικά, τόσο πιο εντυπωσιακή είναι η διαφορά  που αισθάνεται ο ασθενής στην αναπνοή του και κατ΄ επέκταση στην καθημερινότητά του.
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να χειρουργηθούν γιατί έχουν ακούσει δραματικές αφηγήσεις όπως περιγραφές για σφυριά και καλέμια ,για γάζες με το μέτρο,για διαφράγματα που ξαναστραβώνουν και άλλα τέτοια.
Οι σύγχρονες ενδοσκοπικές μέθοδοι χειρουργικού ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος,έχουν κάνει την επέμβαση εντελώς ανώδυνη με εξαιρετικό ισόβιο αποτέλεσμα. Έχουμε στη δίαθεσή μας πια ενδοσκόπια, κάμερες υψηλής ευκρίνειας, laser,υπερήχους αλλά και συστήματα πλοήγησης ( navigation ) που μας επιτρέπουν να προσπελάζουμε με ασφάλεια όχι μόνο τη μύτη και τις ρινικές κόγχες, αλλά και τις παραρρινικές μας κοιλότητεςμέχρι το μέτωπο και το σφηνοειδή κόλπο στο βάθος του κρανίου αλλά και πίσω από αυτούς.
Η τεχνολογική εξέλιξη έχει δώσει μια τεράστια ώθηση στην ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει κάνει τη χειρουργική του ρινικού διαφράγματος να είναι εντελώς ανώδυνη, ασφαλέστατηκαι εξαιρετικά αποτελεσματική.

Παθήσεις Ρινός