Πεταχτά αυτιά ή Αφαιστώτα ώτα:

Πεταχτά αυτιά ή Αφαιστώτα ώτα: 1
Πεταχτά αυτιά ή Αφαιστώτα ώτα:

Πεταχτά αυτιά (Αφαιστώτα ώτα):

Τα πεταχτά αυτιά είναι μια αισθητική διαταραχή και προκαλεί προβλήματα αμηχανίας, άγχους τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά τα οποία μπορεί να υποστούν ένα είδος ¨μπούλινγκ¨ στον παιδικό ή και στην σχολική ηλικία. Η διαταραχή των ωτων (αισθητικά) οφείλεται στην υπερπλασία ή την απλασία των χόνδρων των αυτιών με αποτέλεσμα να προβάλλουν περισσότερο από το κανονικό.

Από ποια ηλικία μπορεί να γίνει η διόρθωση ¨ωτοπλαστική¨ ?

Μια καλή περίοδος για την επέμβαση είναι κατά την προσχολική ηλικία για να γίνει σωστά και η ανάπτυξη των χόνδρων του πτερυγίου του ωτός, και για να αποφευχθεί η ψυχολογική επιβάρυνση (μπούλινγκ) του παιδιού κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας.

Πώς γίνεται η ωτοπλαστική?

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στους ενήλικες και με γενική αναισθησία στα παιδιά, με μια τομή πίσω από το αυτί η οποία μετά την επέμβαση δεν είναι εμφανής. Η διόρθωση της δυσμορφίας του αυτιού γίνεται με το χάραγμα και την τοποθέτηση ειδικών απορροφήσιμων ραμμάτων στο χόνδρο του αυτιού εσωτερικά, με αποτέλεσμα τη μείωση της απόστασης του πτερυγίου από το κεφάλι του ασθενούς. Η επέμβαση διαρκεί από 1 έως 2 ώρες και για τα δύο αυτιά, δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος , και οι ασθενείς εξέρχονται από την κλινική την ίδια ημέρα της επέμβασης. Ο ασθενής φέρει ένα ελαστικό επίδεσμο για 1 εβδομάδα μετά το χειρουργείο και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ορατό άμεσα μετά την αφαίρεση του ελαστικού επιδέσμου .Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του μετά από 1 εβδομάδα από την ημέρα της επέμβασης .

Παιδο-ΩΡΛ