Αλλεργική ρινίτιδα

Αλλεργική ρινίτιδα 1
Αλλεργική Ρινίτιδα - Τύποι - Συμπτώματα - Αλλεργιογόνα

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η συνηθέστερη αλλεργική διαταραχή παγκοσμίως. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου ευαισθητοποιείται και αντιδρά σε αλλεργιογόνα (αντιγόνα) που μεταδίδονται με τον αέρα. Εμφανίζεται στο 10 – 30% των ενηλίκων και έως στο 40% στα παιδιά. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται πριν από την ηλικία των 20 ετών, με αιχμή στην ηλικία των 20-40 ετών.

Τι συμπτώματα προκαλεί;

  • φτάρνισμα και βουλωμένη μύτη, ρινική καταρροή
  • κνησμό (φαγούρα) στη μύτη, το φάρυγγα και τα αυτιά
  • βήχα
  • έντονο πονόλαιμο ή γδάρσιμο στο φάρυγγα
  • φαγούρα στα μάτια, υγρά μάτια και μαύρους κύκλους (επιπεφυκίτιδα)
  • συχνούς πονοκεφάλους
  • έκζεμα, ξηρό, κνησμώδες και ευαίσθητο δέρμα
  • υπερβολική κόπωση, καταβολή δυνάμεων

Τι προκαλεί την αλλεργική ρινίτιδα; Ποια είναι τα συχνότερα αλλεργιογόνα;

  • γύρεις δέντρων ( κυπαρίσσια, ελιά, φράξος, ιτιά, λεύκα κ.α.)
  • γύρεις χόρτων, γρασίδια, αγρωστώδη και ζιζάνια (γκαζόν, αγριάδα, περδικάκι κ.α.)
  • ακάρεα της σκόνης σπιτιού και αποθηκών
  • επιθήλια κατοικιδίων, σκύλου και γάτας
  • μούχλα και η υγρασία της ατμόσφαιρας

Ποιοι είναι οι τύποι αλλεργικής ρινίτιδας;

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι ολοετής ( να υπάρχουν συμπτώματα όλο το χρόνο)  ή εποχική ( να εμφανίζεται μία συγκεκριμένη περίοδο του έτους). Εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την αλλεργία όπως καπνός τσιγάρου, χημικές ουσίες, χαμηλές θερμοκρασίες, υγρασία και άνεμος, μόλυνση της ατμόσφαιρας, σπρέι μαλλιών και αρώματα, απορρυπαντικά, χλωρίνη κ.α.

αλλεργικη ρυνιτιδα
Αλλεργική Ρινίτιδα - Διάγνωση - Θεραπειά

Πώς διαγιγνώσκεται η αλλεργική ρινίτιδα;

Η κλινική ΩΡΛ εξέταση είναι απαραίτητη, η οποία περιλαμβάνει τη ρινοσκόπηση και την ενδοσκοπική εξέταση της μύτης, για τη διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας αλλά και τον αποκλεισμό επιπλοκών αυτής όπως παραρινοκολπίτιδα, πολύποδες ρινός, υπερτροφία κογχών κ.α. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ορισμένες δοκιμασίες για τον βέλτιστο στρατηγικό σχεδιασμό της πρόληψης και της θεραπείας για εσάς.

Οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού ( skin prick test) είναι μία από τις πιο συνηθισμένες. Ο γιατρός τοποθετεί (σε σταγόνες) αρκετές αλλεργιογόνες ουσίες στο δέρμα σας για να δείτε πώς το σώμα σας αντιδρά σε κάθε μία από αυτές. Συνήθως, εμφανίζεται ένα μικρό κόκκινο στίγμα ή ένας πομφός ή κνησμός αν είστε αλλεργικός σε μια ουσία.

Ο αιματολογικός έλεγχος, η  δοκιμασία RAST, είναι επίσης συχνή. Το RAST μετρά την ποσότητα αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης Ε σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα στο αίμα σας.

Τι θεραπεία υπάρχει για την αλλεργική ρινίτιδα;

Στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας σημαντική είναι η πρόληψη, με αποφυγή του αλλεργιογόνου που μας προκαλεί συμπτώματα.

Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα, όπως αντιισταμινικά και κορτιζόνη από του στόματος, κορτιζονούχα, αποσυμφορητικά και αντιισταμινικά σπρέι για την μύτη.


Η πιο σύγχρονη ωστόσο και ριζική θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί η ανοσοθεραπεία- απευαισθητοποίηση στα αλλεργιογόνα.

 

Η ανοσοθεραπεία γίνεται με εμβόλια σε τακτά χρονικά διαστήματα ή με τη μορφή υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας SLIT (Sublingual Immunotherapy) σε μορφή υπογλώσσιου υγρού. Σε αυτή την περίπτωση χορηγείται στον ασθενή για μακρό χρονικό διάστημα το αιτιοπαθογόνο αλλεργιογόνο ούτως ώστε να μειωθεί σταδιακά η ανοσολογική απάντηση του οργανισμού σε αυτό με ακόλουθη  μείωση έως εξαφάνισης των συμπτωμάτων.

Παθήσεις Ρινός