Ζάλη – ίλιγγος

Ιλιγγος ζάλη
Ζάλη - Ίλιγγος

Καλοήθης Παροξυσμικός Ίλιγγος Θέσεως

Η έντονη ζάλη/ίλιγγος έπειτα από κάποια απότομη κίνηση του κεφαλιού είναι η συχνότερη αιτία ιλίγγου και ονομάζεται καλοήθης Ίλιγγος θέσεως.
Συμβαίνει όταν σκύψει κανείς απότομα να δέσει τα κορδόνια ή να βρει τις παντόφλες κάτω από το κρεβάτι, να πιάσει κάτι από ένα ψηλό ράφι ή  ακόμα συχνότερα όταν στριφογυρίσει απότομα στο κρεβάτι για να αλλάξει πλευρό.

O ίλιγγος αυτός διαρκεί 30-60 δευτερόλεπτα (που φαίνονται σαν αιώνας!) και ο ασθενής νιώθει ανήμπορος, αβοήθητος και πανικοβλημένος, αφού νομίζει πως έπαθε κάτι σοβαρό, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Ο λόγος που παρουσιάζεται ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως είναι η μετατόπιση κρυστάλλων ανθρακικού ασβεστίου ( ωτοκονία ή ωτόλιθοι ) εκτός του ελλειπτικού κυστιδίου του λαβυρίνθου όπου φυσιολογικά βρίσκεται. Με απλά λόγια αυτό που συμβαίνει είναι ότι στο όργανο ισορροπίας του ανθρώπου (λαβύρινθος) υπάρχουν τρία σωληνάκια με υγρό, τα οποία αντιλαμβάνονται τις κινήσεις στο χώρο και τις μεταδίδουν στον εγκέφαλο, για να ξέρουμε ότι κινούμαστε και προς ποια κατεύθυνση πάμε. Μέσα στα σωληνάκια αυτά υπάρχουν κάποια μικροσκοπικά πετραδάκια σαν κόκκοι ζάχαρης (ωτόλιθοι) που, αν αποκολληθούν από τη θέση τους, πλέουν μέσα στο υγρό και τα μικροκύματα που προκαλεί η κίνησή τους δίνουν την ψευδαίσθηση της κίνησης στον ασθενή, ενώ είναι ακίνητος!

Η συχνότερη αιτία καλοήθους ίλιγγου θέσεως στους ενηλίκους είναι κάποιος παλαιότερος τραυματισμός στο κεφάλι (π.χ. τροχαίο), ενώ ακόμα και ένα δυνατό χαστούκι μπορεί αποκολλήσει κάποιους ωτόλιθους. Στους ηλικιωμένους δρα επιβαρυντικά η γήρανση του νευρικού συστήματος και για αυτό το λόγο εμφανίζουν συχνότερα ίλιγγο θέσης.

  • Μην παίρνετε φάρμακα για τον ίλιγγο χωρίς να σας δει Ωτορινολαρυγγολόγος. Φάρμακα που καταστέλλουν τον ίλιγγο είναι χρήσιμα για την άμεση ανακούφιση και συστήνονται από πολλούς ιατρούς, αλλά καθυστερούν την πραγματική αποκατάσταση.
  • Μην κάνετε απότομες κινήσεις του κεφαλιού ακόμα και αν δεν σας προκαλούν ίλιγγο και φυσικά μην οδηγήσετε για μερικές ημέρες, διότι μπορεί να προκαλέσετε σοβαρό ατύχημα αν σας πιάσει ίλιγγος την ώρα που είστε στο τιμόνι.
  • Αποφύγετε τις κινήσεις που σας προκαλούν ίλιγγο και μην προσπαθήσετε να πιάσετε κάτι από ψηλό ράφι, διότι μπορεί να πέσετε προς πίσω και να τραυματιστείτε σοβαρά! Η αίσθηση του ιλίγγου (ζάλη, αίσθημα περιστροφής, κεφαλαλγία ή βαρύ κεφάλι, τάση προς έμετο) μπορεί να περιοριστεί με τον καιρό (συνήθως μέρες ή εβδομάδες), ωστόσο το χρονικό διάστημα που χρειάζεται μπορεί να ανέλθει και στους έξι μήνες. Εφόσον διαγνωσθεί καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως, ο Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί με την εφαρμογή ειδικών χειρισμών – ασκήσεων να σας βοηθήσει να γίνεται καλά σε μόλις λίγες ημέρες. Οι ασκήσεις βοηθούν στην επανατοποθέτηση των κρυστάλλων ή ωτόλιθων στην αρχική τους θέση, ώστε να μην προκαλούν ίλιγγο και σχεδόν το 100% των ασθενών θα θεραπευτεί ήδη από τη δεύτερη επίσκεψη στον Ωτορινολαρυγγολόγο.
ιλιγγος
Θεραπεία για τον καλοήθη ίλιγγο θέσεως
Θεραπεία για τον καλοήθη ίλιγγο θέσεως

Κατά τον χειρισμό του EPLEY το κεφάλι τοποθετείται σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις για 30 δευτερόλεπτα κάθε φορά και μπορεί να φέρει αποτέλεσμα από την πρώτη κιόλας εφαρμογή. Διαφορετικά σε μικρότερο ποσοστό (περίπου 30%) ενδεχομένως να χρειαστεί και δεύτερη εφαρμογή.

Κατά τον χειρισμό του SEMONT εφαρμόζεται εναλλαγή θέσεως του ασθενούς ο οποίος βρίσκεται σε ύπτια θέση, από το ένα πλευρό στο άλλο. Ο ρυθμός εναλλαγής για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να είναι γρήγορος και συχνά δεν προτιμάται για λόγους άνεσης του ασθενούς. Σε εξειδικευμένες περιπτώσεις πιθανόν να χρειαστεί η πραγματοποίηση των χειρισμών LEMPERT, CASANI. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής
μετά την εφαρμογή των ανωτέρω χειρισμών από τον Ωτορινολαρυγγολόγο, θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένες ιατρικές οδηγίες και να επανεξετασθεί σε λίγες μέρες.

Παθήσεις Ωτός