Ωτορινολαρυγγολόγος Μάλαμας Βασ. Χρίστος​

Εγκυμοσύνη και ρινολογικά προβλήματα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές ισορροπίες της γυναίκας αλλάζουν προκειμένου να προετοιμάσουν κατάλληλα το σώμα της, ώστε να αναπτυχθεί σωστά το έμβρυο.

Ταυτόχρονα, όμως, οι ορμονικές αυτές αλλαγές προκαλούν και μία “αναστάτωση” στη μέλλουσα μητέρα, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στο “νέο” ορμονικό προφίλ οφείλονται και οι περισσότερες ενοχλήσεις-δυσκολίες που θα αναπτυχθούν κατά την περίοδο της κύησης.

Μία από αυτές, είναι τα ρινολογικά προβλήματα, τα οποία εμφανίζονται κατά προσέγγιση στο 30% των εγκύων.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο της κύησης οι ορμονικές μεταβολές προκαλούν αύξηση στον όγκο του αίματος της εγκύου κατά 40%.

Η αύξηση αυτή, προκαλεί με τη σειρά της (όσον αφορά στη μύτη) διόγκωση των ρινικών κογχών και κατά συνέπεια αυξημένες αντιστάσεις στη δίοδο του αέρα εντός του ρινικού αεραγωγού. Η έγκυος αντιλαμβάνεται αυτές τις μεταβολές ως δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη και η παθολογία αυτή είναι γνωστή ως «ρινίτιδα της κύησης».
Ρινίτιδα της Κύησης (Εγκυμοσύνης)

Η ρινίτιδα της κύησης μπορεί να διαγνωσθεί από τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας έπειτα από τη λήψη του ιατρικού σας ιστορικού και την κλινική σας εξέταση, η οποία περιλαμβάνει τη ρινοσκόπηση και την ενδοσκόπηση της μύτης.

Πραγματοποιώντας αυτές τις εξετάσεις, ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να διαφοροδιαγνώσει τη ρινίτιδα κύησης από τους ακόλουθους τύπους ρινίτιδας:

Αλλεργική Ρινίτιδα: Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή ρινίτιδας. Τα συμπτώματα που τη χαρακτηρίζουν είναι δυσκολία στην αναπνοή, κεφαλαλγία, ρινόρροια, πταρμοί (φτάρνισμα), κ.α.
Φαρμακευτική Ρινίτιδα: Η φαρμακευτική ρινίτιδα προκαλείται από τη συχνή χρήση αποσυμφορητικών σπρέι για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να αντιμετωπίζεται όσο νωρίτερα γίνεται.
Βακτηριδιακή Ρινοκολπίτις: Η συγκεκριμένη παθολογία προκαλεί δυσχέρεια στην αναπνοή, κεφαλαλγίες και πυώδεις (κιτρινοπράσινες συνήθως ) εκκρίσεις που εκρέουν από τη μύτη ή το λαιμό.
Αγγειοκινητική Ρινίτιδα: Προκαλείται από νευραγγειακές και νευροφυτικές διαταραχές.

 

Τι άλλα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη ρινίτιδα κύησης εκτός της δυσκολίας στην αναπνοή;

 

Ρινορραγία: Οι μικρές επιστάξεις συχνότερα αλλά και η ρινορραγία σε πολλές περιπτώσεις, είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες με ρινίτιδα κύησης.
Ροχαλητό: Το ροχαλητό αποτελεί μία ένδειξη για υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως και η παρουσία ρινίτιδας κύησης είναι ένα ακόμη πολύ πιθανό αίτιο του ροχαλητού κατά την περίοδο αυτή.

 

Έχοντας κάνει τη διαφοροδιάγνωση, ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι σε θέση να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, σε συνεννόηση με το γυναικολόγο σας, προκειμένου να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα διαφυλάσσετε τόσο τη δική σας υγεία όσο και τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

Τελευταία Άρθρα